toe aan verandering? maak dan een afspraak!

Alles verandert

De wereld wordt steeds complexer. Oorzaak en gevolg zijn niet meer eenduidig en de toekomst verandert zonder dat we precies weten hoe. Dat vraagt wendbaarheid van (overheids)organisaties. Hoe word/blijf je wendbaar?

Voor mij start het altijd bij de waarom/waartoe-vraag. Of om met Simon Sinek te spreken: “It starts all with the WHY”. In zijn TED-talk maakt hij met een eenvoudig model duidelijk waarom Apple wel succesvol is en Dell niet (of minder). Zijn beroemde ‘Golden Circle’ zie je hieronder.

Golden Circle van Simon Sinek

Wouter Hart haakt hierop aan in zijn boek Verdraaide Organisaties en Anders vastpakken. Hij laat zien hoe je succesvol werkt vanuit de bedoeling waarbij de inwoner/klant centraal staat.

De volgende stap is mensen inzetten op hun kwaliteit. Dat vraagt denken vanuit rollen in plaats vanuit functiebeschrijvingen. Het vraagt ook een andere manier van leiderschap en misschien leidt het tot andere sturingsprincipes. Opgavegericht werken is niet voor niks in opkomst bij overheidsorganisaties. Het doel centraal stellen en daaromheen het werk en de mensen organiseren. Werken met programma’s kan daar onderdeel van uitmaken. Betekent dit dat er managementlagen verdwijnen? Worden teams zelforganiserend? Vragen genoeg. Maar HOE pak je dat aan?

Mijn aanpak

Ik help teams en organisaties om volgens de bedoeling te werken. Daarvoor gaan we samen met het team op zoek naar de WHY. Het liefst werk ik daarbij niet alleen met de teamleden, maar ook met klanten/inwoners en alle anderen die van belang zijn. De Amerikaanse hoogleraar Otto Scharmer noemt dat ‘the whole system in the room’. Veranderkundig werk ik veel met de uitgangspunten van Theorie U, een door Scharmer ontwikkelde veranderkundige aanpak, en werk ik systemisch. Wat Theorie U inhoudt lees je hier.

Hoe gaat het in zijn werk?

Past mijn aanpak bij jouw vraagstuk? Bel of mail mij dan. Ik kom graag langs om te luisteren. In dat eerste gesprek kan ik je al tips geven over wat je kunt doen. Voor een vervolg maak ik een offerte. Werken vanuit de bedoeling HOE pak je dat aan? Bel 06 - 55 12 38 72 of mail mij . 

Ietze

Ietze als (systemisch) veranderaar

blog

Bekijk alle blogs

heb je een vraag of
wil je een afspraak Maken?

Bedankt! Ik neem uiterlijk morgen contact met je op.
Sorry, er ging iets niet helemaal goed. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon voor de optimale focus