Een afdelingshoofd van een gemeente wil aan de slag met zijn managementteam. De onderlinge samenwerking kan beter. Tijdens een organisatieopstelling kijken we hoe de onderlinge afstand is tussen de teamleden en hoe ze zich tot elkaar verhouden.Welke patronen zijn zichtbaar. Het blijkt dat er in het verleden iets is gebeurd, waardoor er wantrouwen is. Ook de plek die het afdelingshoofd wel of niet inneemt, blijkt van groot belang voor de onderlinge samenwerking. Dat zichtbaar maken voor alle teamleden heeft een grote impact.
Een groep HR-adviseurs wil ontdekken hoe ze meer businesspartner kunnen worden. Hiervoor heb ik samen met Perron2020 een meerdaagse opleiding ontwikkeld: de Transformatie Arena.Tijdens de opleiding volgen we de stappen die Theory U van Otto Scharmer aanreikt. We beginnen met een uitgebreide verkenning naar wat gebeurt er op dit moment in je werk, welke ontwikkelingen zie je op je organisatie afkomen. Om vervolgens in te dalen naar wie ben jij, wat drijft jou en waar blokkeer je? Van daaruit ontstaan ideeën over wat een volgende stap kan zijn en die wordt in de praktijk uitgeprobeerd. En zo ontstaat stapje voor stapje een beeld wat de HR-adviseur te doen heeft. Bewustwording en oefenen in de praktijk gaan daarbij hand in hand. En aan het eind van de opleiding kan de conclusie zijn dat je helemaal geen HR-businesspartner wilt worden, omdat je hart bij het starten van een eigen bedrijf ligt.
Een Onderdeelcommissie van een gemeente staat aan de vooravond van een fusie met een andere onderdeelcommissie en wil ontdekken waar ze goed in zijn en waar ze nog iets kunnen ontwikkelen. Tijdens een tweedaagse worden kwaliteiten en valkuilen helder. Alles in een open sfeer. Als tijdens een organisatieopstelling een doorbraak komt, wordt de bestuurder gebeld. Of hij aan het einde van de tweedaagse aanwezig wil zijn. In een open gesprek worden intenties gedeeld en afspraken gemaakt voor het vervolg.
Een HR-team van een gemeente wil zelforganiserend worden. De vraag aan Perron2020 is om ze daarbij te helpen. We gaan gedurende meerdere dagen samen door de U met tussen de blokken huiswerk om mee aan de slag te gaan. De WHY van het team blijkt toch minder duidelijk te zijn dan dat iedereen dacht. En heeft de leidinggevende nog een rol in de nieuwe situatie en welke dan? Veel vragen die stuk voor stuk een antwoord krijgen tijdens de sessies.
Een team Vergunning, Toezicht en Handhaving van een gemeente wil zich voorbereiden op de komst van de Omgevingswet. In meerdere sessies laten we vanuit Perron2020 ervaren wat de WAAROM van de nieuwe wet is en hoe die aansluit bij je eigen drive om je werk te doen. Medewerkers komen tot creatieve ideeën waarmee ze nu al aan de slag gaan. Waarom wachten op 2021 als de wet van kracht is. Tijdens een volgende sessie delen we de ervaringen. Ook het management wordt betrokkken bij de verandering en collega's van het sociaal domein. Iets wat groot en ver weg lijkt, wordt praktisch toepasbaar in het hier en nu.
OCTO
Stadskade 414
7311 XZ Apeldoorn
Ietze Oostinga
(06) 55 123 872
ietze@verbindenenveranderen.nl
www.verbindenenveranderen.nl
LinkedIn