Wil je gelukkiger worden? Ga eerder naar bed!

Deze week hoorde ik hersenprofessor Margriet Sitskoorn tijdens een collegetour van het A+O fonds Gemeenten. Ze doet onderzoek naar factoren die geluk bepalen. En tot haar eigen stomme verbazing is het niet al te ingewikkeld. Er zijn vijf factoren. Zorgen voor voldoende slaap is er één van. Voor mij betekent dat eerder naar bed gaan.

Hoe zit het met die andere vier. Daarvoor gebruikt Sitskoorn het acroniem EFFECT.

De eerste E staat voor Enriched Environment, of te wel doe regelmatig nieuwe dingen. Dat kan in je werk zijn of thuis, maakt niet uit. Dan volgt de F van Flow Focus. Dat heeft te maken met de ontwikkeling van je prefontale hersenschors door verschillende vormen van aandachtstraining. Zorgen voor focus dus en dat kun je leren. Zelf heeft Margriet Whatsapp als grote stoorzender de deur uit gedaan. Ze zit ook niet meer op Facebook en LinkedIn. De tweede F staat voor Fixed Sleep Pattern. Behalve zorgen dat je je slaapuren maakt, voor een volwassene is dat zeven tot negen uur per dag, hoort daar ook een middagdutje bij. De laatste E is van Exercise. Ga sporten en bewegen. Niet twee keer per week in de sportschool, maar elke dag minstens een half uur intensief wandelen of zo. Dan komt de C van Connect Today and Tomorrow. Dat betekent dat je leert dat gisteren, vandaag en morgen verbonden zijn. Dus je successen en mislukkingen hangen af van wat je vandaag doet of laat. En dan als laatste de T van Time. Gun jezelf tijd.

Door EFFECT toe te passen word je de beste versie van jezelf. Dat is ook de ondertitel van haar boek IK2. Een boek dat gaat over leiderschap. Over het goed leiden van je eigen gedrag en eventueel dat van anderen voor wie je verantwoordelijk bent. Dus een must read voor alle leiders in deze wereld. In eerste instantie voor jezelf en daarnaast voor iedereen aan wie je leiding geeft. Hier vind je meer informatie over haar boek.

Zou Sitskoorn’s aanpak ook toepasbaar zijn bij veranderingen binnen organisaties? Een manier om mensen mee te krijgen in de verandering?  Ik lees graag hoe je daarover denkt. Dat kan hieronder. Wordt vervolgd.

< terug naar blog overzicht

heb je een vraag of
wil je een afspraak Maken?

Bedankt! Ik neem uiterlijk morgen contact met je op.
Sorry, er ging iets niet helemaal goed. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon voor de optimale focus