Digibeter! Maar hoe dan?

Waar zouden we als Nederland zijn zonder #ArjanLubach. Wekelijks houdt hij ons een spiegel voor. De ene keer is het lachen, de andere keer schuurt het. Afgelopen zondag waren kamerleden aan de beurt. Aanleiding was het rapport Update vereist. De conclusie is schrikbarend. Als het om digitale intelligentie gaat, leeft de Tweede Kamer nog in het analoge tijdperk. De Eerste Kamer niet, “want die gebruikt e-mail”, aldus Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Echt waar, je gelooft je oren niet. Er zijn nauwelijks ICT-opgeleide volksvertegenwoordigers en ook op de kandidatenlijsten voor de verkiezingen in maart zijn ze sporadisch te vinden.

Gelukkig heeft de Kamer besloten dat er een commissie Digitale Zaken komt. Vraag is alleen wie lid wordt. Want wil je een beetje kunnen meepraten en vanuit de controlerende taak slimme vragen stellen, dan is studie geschiedenis (onze MP) niet voldoende.

Bij gemeenten is het niet veel beter. En dan bedoel ik niet collega’s die na een jaar thuiswerken nog steeds niet weten hoe MS Teams werkt. Dat zijn ICT-basisvaardigheden, welke knop gebruik je waarvoor. Nee, ik heb het over computational thinking (sorry voor het Engels) en informatievaardigheden. De principes van digitale technologie begrijpen, zodat je in staat bent de ontwikkelingen in de omgeving te duiden en te anticiperen op veranderingen. Of dat je slim, kritisch en systematisch kunt zoeken en daardoor fake news van echt kunt onderscheiden. Voor de meeste ambtenaren is dat nog best lastig. Weet jij wat een algoritme doet en hoe je die inzet? Als je antwoord ja is, dan heb je dat waarschijnlijk van Lubach geleerd en weet je ondertussen wat de #Fabeltjesfuik is.

Die vaardigheden worden in het zogenaamde #Columbusmodel de stuwende vaardigheden genoemd. Het model bestaat in totaal uit twaalf 21e eeuwse vaardigheden onderverdeeld in dragende, verbindende en de al genoemde stuwende vaardigheden. Want met alleen de stuwende kom je er niet. Het gaat ook om wendbaar met alle veranderingen om kunnen gaan.

In november stond de Week van de Digitale Overheid in het teken van het #Columbusmodel. De week was speciaal ingericht voor gemeenten met online workshops en presentaties over vier domeinen: sociaal, fysiek, dienstverlening en bedrijfsvoering.

Binnenkort worden de eerste #Columbuscoaches opgeleid. Die helpen hun eigen gemeente om meer vaardiger te worden voor wat deze eeuw aan uitdagingen biedt. Alleen met digibeter kom je er niet. Maar het is wel een begin.

Deze blog staat ook op de site van Perron2030.
< terug naar blog overzicht

heb je een vraag of
wil je een afspraak Maken?

Bedankt! Ik neem uiterlijk morgen contact met je op.
Sorry, er ging iets niet helemaal goed. Wil je het nog een keer proberen?

Draai je telefoon voor de optimale focus